• Sogndal Kulturhus (map)
  • 2 Hovevegen
  • Sogndal, Sogn og Fjordane, 6856
  • Norway

Opera på kino!

Verdis opera er inspirert av Shakespeares tragedie og ble dirigert av Antonio Pappano, med et strålende ensemble på scenen som inkluderer Anna Netrebko, Željko Lučić og Ildebrando D’Arcangelo.

Krigeren Macbeth kjempe med Skottlands konge, men når en hekseforsamling spår at han kommer til å bli konge kommer en nådeløs ambisjon til syne i Macbeth som driver han og hans hustru til grufulle gjerninger.

Mord gjør Macbeth til konge, og det som kjennetegner hans korte velde er intriger og slakt av mennesker i hans kongerike. Heksene har en annen spådom, som også viser seg å være sann: At Macbeth og hans hustru mister livet og rettferdigheten seirer.

Verdis kjærlighet med Shakespeares verker begynte med Macbeth, et stykke Verdi vurderte til å være "blant de beste verkene skapt av mennesker". Med liberetto fra Francesco Maria Piave var Verdig ute etter å lage noe utenom det vanlige. Man kan faktisk si at hver note vibrerer med demonisk energi.

Phyllida Lloyd sin 2002 produksjon av Macbeth for The Royal Opera er full av kontraster, og vises med svart, rødt og gull som fargetoner i fokus. Denne produksjonen bruker også Verids 1865 Paris-versjonen av operaen som inkluderer Lady Macbeths "La luce langue" på låtlisten.

Royal Opera House i Covent Carden har blitt brukt til teater, opera og ballettoppsettinger siden 1734. Operakomaniet ble opprettet i 1945 og skulle opprinnelige fremføre alt på engelsk, men siden 50-tallet har operaene blitt fremført på sitt originale språk. Kompaniet har både lokale og internasjonale artister på scenen, men har alltid vært opptatt av å fremheve kompaniets egne sangere.